A félős gitáros és a gyökérkezelés

Ha a rockzenészekre gondolunk, mindenkinek a kemény arcok, a vad, semmitől sem félő emberek jutnak eszükbe. Legalábbis a többségnek biztos. A zenekarunkkal mi is annak éreztük magunkat; imádtuk amit csinálunk és az elmúlt években elég jól is ment a dolog. Egyre több fellépésre hívtak minket és már nem csak a kis eldugott kocsmákban zenéltünk pár részegnek. Egyszer csak pedig elképesztő lehetőség jött szembe velünk; egy igazi turné. Murphy törvénye azonban most is dolgozni kezdett és a gitárosunknak elég durván begyulladt a foga.

Évek óta zenélünk együtt a haverokkal, és ami eleinte hobbinak és egyszerű garázs zenélésnek indult, egyre komolyabb lett. Szinte már családként működtünk együtt, épp ezért fel se merült bennünk, amikor egy gyökérkezelés után, újra belobbant a gitárosunk foga, hogy nélküle megyünk a turnéra.

A gitárosunkat tényleg kemény fából faragták, mégis, ahogy előkerült a fogorvos vagy gyökérkezelés téma, egyből hófehér lett. Nem volt túl jó élménye az előző gyökérkezelésről, se a fájdalom, se a személyzet miatt, így eldöntöttük, hogy segítünk neki. Mind ráálltunk a keresésre és én találtam is hasznos kis oldalt a témában . Gondoltuk, ha kicsit ő is beleássa magát a gyökérkezelés mikéntjébe, kevésbé fog félni.

A turné érdekében gyorsan kért is magának időpontot, de azért közben bele is ásta magát a témába. Bizony, most már sajnálta, hogy nem ment hamarabb fogorvoshoz, de hát sokan szeretik halogatni az ilyen dolgot. Pedig ha rendszeresen  járnánk vizsgálatra, az orvos hamarabb észrevehetné a bajt és nem lenne szükség most például a barátunk esetében gyökérkezelésre. Bizony, sokszor a kívülről tökéletesen tűnő fog már a szakavatott szem számára hamarabb megmutatja  romlás nyomait.

A gyökérkezelés egy több lépéses folyamat: először ki kell tisztítani a beteg fogat, majd a gyökércsatornák kitágítása, kipucolása is megkezdődhet. Mivel sok esetben ilyenkor már gyulladás van a fogban, a gyökérkezelés első fázisában eltávolítják a gyulladt vagy elhalt részeket, majd gyógyszeres tömést helyeznek be.

Végül nagyon jó döntést hozott a gitárosunk, hogy ezt a fogászatot választotta, mert nem csak a gyökérkezelést végezték el profin, de nagyon jól kezelték a látható félelmét is. Az emberek nagy részében él egy erős rossz érzés a fogkezeléssel, főleg pedig a gyökérkezeléssel kapcsolatban. Hiszen ki szereti a fájdalmat? Azonban itt mindenki olyan profi és kedves, hogy néha szinte félni is elfelejt az ember. A barátunk azt is elmondta később, hogy az is nagyon jó volt, hogy átbeszélték vele a gyökérkezelés lépéseit, és tudta mire számítson.

Végül sikeresen befejeződött a gyökérkezelés és a turnéra is teljes létszámmal tudtunk elmenni, mert így volt az igazi. Sőt, most már egy közös fogászata is van a zenekarnak.