A zenekari busz gumijairól sem szabad megfeledkezni!

Annak idején, mikor a szüleim elé álltam, és előadtam, hogy zenét szeretnék tanulni, kicsit szkeptikusan álltak hozzá. Sajnos korábban is megesett már, hogy belekezdtem valamibe, amit azután valamilyen oknál fogva abbahagytam, sarokba vágva a felszerelést, kelléket, amit az adott tevékenységhez kaptam tőlük. Amikor elhatároztam, hogy gitározni szeretnék, valószínűleg ugyanezekre a tapasztalatokra alapoztak és úgy voltak vele, hogy rendben van, ebben is támogatunk, csak ne bukjunk rajta sokat. Így történt, hogy megkaptam életem első hangszerét, egy klasszikus gitárt, amit apukám vett nekem, használtan. Kissé ütött-kopott darab volt, de kezdéshez tökéletes. Ennek már több, mint tizenöt éve, azóta öt zenekarban voltam, kettőben még aktívan játszom is basszusgitárosként, és a hagszergyűjteményem is bővült pár darabbal. Álltam kis- és nagy színpadon, felléptem kis klubban és fesztiválon, játszottam tizenkét embernek és több száznak is Európa nyolc különböző országában. Szóval sok mindent lehet mondani, de hogy meguntam vagy félredobtam volna, na, azt nem hiszem.

Az egyik bandámmal éppen egy nyári fesztiválra készültünk. Már csak pár nap volt hátra az indulásig, az utolsó próbán voltunk a nagy banzáj előtt. Ekkor derült ki, hogy a kisbusznak, amit ilyen utazásokon szoktunk használni, igencsak rongyosak az abroncsai, ráadásul téliek. Két táborra szakadt a csapat, az egyik azon az állásponton volt, hogy haladéktalanul le kell őket cserélni, mert életveszélyesek, autópályán fogunk menni nagy sebességgel; a másik fele pedig azt mondta, hogy ne foglalkozzunk vele, mert drága, és különben is rock ‘n roll! Mondanom se kell, én az előbbi tábort erősítettem, mert úgy voltam vele, hogy szeretnék legalább még 15 évet a zenében tölteni, mert oké, hogy a korai halállal legendává lehet válni, de valamiért mégsem vonzott a gondolat.

autógumi árak

Ahogy ott tanakodtunk, beugrott, hogy egy haverom áradozott nekem nemrég egy diszkont árakkal dolgozó weboldalról, és bár nekem nincs autóm, azért a nevét, hogy gumidiszkont.hu, megjegyeztem. Mondtam is a többieknek, hogy figyu, van ez az oldal, nézzük meg, tájékozódjunk autógumi árak terén, hátha belefutunk valami jóba. Az énekesünk telefonján rá is néztünk a weboldalra, és tátva maradt a szánk. Pontosan a hozzáértő zenésztársaké, mert ahogy a szavaikból kivettem, ilyen alacsony autógumi árak nem nőnek minden bokorban! Ráadásul a legjobb, legmegbízhatóbb márkák követték egymást, ahogy görgettünk lefelé a listán. Tulajdonképpen itt el is dőlt a kérdés, hogy veszünk-e új nyári gumikat a buszra, de jött a következő vita: melyik fajtát? Laikusként nekem nincs összehasonlítási alapom, tehát nem is nagyon folytam bele a szócsatába, az viszont tisztán lejött, hogy nagyjából csak annyi a szóváltás tárgya, hogy melyik legjobbat válasszák.

Végül csak sikerült megegyezni, kiválasztottunk egyet aminek nagy sebesség és terhelés esetén is kiváló a tapadása, hogy még véletlenül se sodródjunk le valahol a pályáról félúton. A végén a közönség csak várja és várja majd az érkezésünket, de sose bukkanunk fel… Ilyen csalódást nem okozhatunk a rajongóknak! Tehát összeszámoltuk, hogy ki mennyit tud beleadni, mert mi ilyen rendesek vagyunk, hogy mindenben osztozunk, és leadtuk a megrendelést. Este volt már, tehát tudomásul vettük, hogy csak másnap fogják feldolgozni a rendelésünket, de még időben voltunk, volt pár napunk az elstartolásig. Megegyeztünk, hogy ki veszi át, aztán elköszöntünk és hazamentünk.

Az indulás napján újra gyülekeztünk a próbateremnél, és a buszon már a vadonatúj, szuper autógumik voltak. Ahogy a sokat megjárt, ütött-kopott kocsi ott állt azokkal a csúcs abroncsokkal, kicsit olyan volt, mint amikor egy vénasszony felvesz egy olyan cipőt, ami egy húszéves lányon mutatna inkább jól. De abban mindannyian egyetértettünk, hogy ezzel a befektetéssel valószínűleg a saját életünket mentettük meg, mert a régi, rongyos gumikkal össze se lehetett hasonlítani az újakat. A fesztiválszezon lement, egész nyáron úton voltunk, szinte minden héten mentünk valahova, volt, hogy kettőre is. A gumikkal viszont semmi probléma nem volt. Fel is kéne már hívnom a haveromat, aki ajánlotta a gumidiszkont.hu-t, hogy megköszönjem neki, amiért megmutatta ezzel lehetővé téve a sok nyári koncertünket.