Sokan küzdenek alkohol problémákkal a zeneiparban is

Az alkoholizmus korunk egyik meghatározó népbetegsége. Nem csak azt jelenti, amikor valaki minden nap részeg és minden kapcsolatát tönkreteszi. Sokan ezzel azonosítják, pedig már az is komoly függésnek számít, ha valaki minden nap megiszik egy pohár bármilyen alkoholt és nem is tudja elképzelni anélkül az életét, hogy azt a bizonyos pohár alkoholt elfogyasztaná.

Sajnos nagyon sok az alkoholista az országban. A felmérések szerint 380.000-re tehető azoknak a száma, akik saját bevallásuk szerint alkoholisták, de a valóságban ennél sokkal többen, akár millióan is lehetnek. A jelentős alkoholfogyasztás

Nehéz megállapítani, hogy pontosan honnantól számít alkoholistának valaki. De az biztos, hogyha az alkoholt a szociális kapcsolatok elé helyezi, ha minden nap fogyasztja és egészségügyi következményei is vannak az alkohol fogyasztásnak, akkor érdemes profi segítséget kérni.

A zenész életnek velejárója az alkohol, a bulik. Sokan már nem is tudják elképzelni, hogy jól érezhetnék magukat alkoholos rásegítés nélkül is. Sok zenész van, akinek a rengeteg alkohol miatt ment tönkre az egészsége, vagy éppen a karrierje. Az alkohol, ahogyan mondani szokták, öl, butít és nyomorba dönt.

Ott kezdődnek a komolyabb problémák, ha az emberek nem tudnak alkohol nélkül létezni, ha agresszívvá válnak.

Az alkohol kellemetlen hatása, hogy sokakból agressziót vált ki, így vannak oylan alkoholisták, akik ittasan is agresszívak, de ha nem isznak, akkor pedig az alkohol hiánya okozza náluk az agressziót.

Sokan keresik az alkohol okozta mámort, amit gyakran kellemetlen másnaposság követ. Hogy ezt az állapotot elkerüljék, folytatják az ivást. Erre a munkahelye és a legtöbb kapcsolata is rámehet az embernek, ezért fontos, hogyha alkoholistával találkozunk a környezetünkben, akkor ne hagyjuk magára, hanem próbáljuk meg a helyes útra terelni.

Sokaknak nem segít egy két baráti szó, nem realizálják, mennyire súlyos problémával küzdenek, mások pedig szégyellik, hogy komoly függőségük van. Ezért fontos, hogy ne minden esetben próbáljunk mi magunk segíteni az alkoholista ismerőseinken, hanem a helyzet súlyosságát mérlegelve, ha szükséges, szakértői segítséget is vonjunk be.

Az alkohol elvonó szanatórium egy olyan hely, ahol az alkoholproblémákkal küzdő embereknek segítenek, hogy leszokjanak a káros szenvedélyekről. Ezeken a helyeken olyan emberek dolgoznak, akik pontosan tisztában vannak a függőségek szakaszaival és szakszerűen rá tudják venni az elvonón levőket arra, hogy ne nyúljanak alkoholhoz, és később, mikor kikerülnek az alkohol elvonó szanatórium falai közül, akkor se essenek vissza.

A felepulok.hu oldalon láttam, hogy a visszaesés megelőzésének érdekében például rendszeresen tartják a kapcsolatot a pácienseikkel, így igyekeznek a jó irányba terelni a betegeket akkor is, ha már túl vannak a elvonón.

Nehéz a leszokás, de az az igazán nehéz, hogy az elvonón töltött idő után ne essenek vissza a páciensek. Itt 70-75%-os hatékonysággal tudnak segíteni a pácienseknek, igazi addiktológiai szakemberekkel.

Egy felépülési program itt 28 napos. Ez alatt a 28 nap alatt pedig csoportterápiák, kirándulások és egyéni beszélgetések várnak a résztvevőkre, akiknek minden segítséget megadnak ahhoz, hogy kigyógyuljanak a függőségeikből.

Itt nem csak magával az alkohol gondokkal küzdő egyénnel foglalkoznak, hanem a családtagokkal, hozzátartozókkal is beszélnek. Útmutatást adnak a közeli hozzátartozóknak, hogy hogyan könnyíthetik meg a függő dolgát, hogyan tudják támogatni. Hiszen az alkoholizmus a legtöbbször nem egy egyéni probléma, a család minden tagjára kihat. A gyógyulásban pedig fontos, hogy támogatást is kapjanak azok a személyek, akik meg szeretnének gyógyulni.

A felepulok.hu felépülési programjáról sok jót hallottam, mivel itt az addiktológiai szakemberek mellett olyan emberek dolgoznak, akik maguk is függők voltak, így ők a saját tapasztalataik alapján jó tanácsokkal is el tudják látni a leszokóban levőket.

Sok remek zenészt, színészt, más hírességet veszített a világ az alkohol miatt, de minden nap rengetegem halnak meg az alkohol miatt, sok erőszakot szül az alkoholizmus. Így, ha valakin látjuk az alkoholizmus jeleit, akkor próbáljuk meg elirányítani egy olyan helyre, mondjuk alkohol elvonó szanatóriumba, ahol szakértői segítséget kaphat.