Padlófűtést rakunk le a próbaterembe

Új próbaterembe költöztünk a bandával, aminek sok előnye van, például sokkal több helyünk van, és sokkal világosabb is ez a terem, amit most megvettünk. Az emberek nem is hinnék, hogy mennyire befolyásolja a próbákat, hogy milyen a környezet, amiben éppen vagyunk, és valahogy a dalaink is jobban szólnak, ha kellemes a terem. Az új próbateremnek sok az előnye, tényleg jobban szeretünk itt lenni, csak egy probléma van, a fűtés. Mivel nem lakásnak használták, ezért az előző tulaj a fűtést nem építette ki. Mi viszont itt leszünk elég sokat, persze télen is, meg amikor hideg van, és nem tudunk órákon keresztül úgy próbálni, hogy közben megfagyunk.

Szóval nem volt mit tenni, valamilyen fűtést be kellett szereltetni. De szerencsére van egy ismerősöm, aki pont ilyesmit csinált, és ő az elektromos padlófűtést javasolta, mert azt viszonylag könnyen és gyorsan lehet telepíteni.

Elektromos rendszerben egy sor elektromos vezetéket vagy fűtőtestet helyeznek a padló alá. Ezeknek az elektromos rendszereknek a teljesítménye változó, és olyan dolgoktól is függhet, mint a szoba mérete és alakja, attól is, hogy mennyire jól szigetelt a szoba, milyen a padló, ami alatta található, és milyen a padlóburkolat típusa, ami a tetején lesz. Az elektromos padlófűtés rendszerint a padlószigetelés egy rétegének tetejére kerül (annak érdekében is, hogy a hő inkább felfelé, mint lefelé haladjon).

A fűtővezetéket ezután csatlakoztatják a hálózathoz. Van a rendszerben egy érzékelő is, ami segít a hőmérséklet szabályozásában. Ezután a termosztát segítségével szabályozhatjuk a hőmérsékletet és előre beállíthatjuk.

Ezek az elektromos rendszerek átlagosan körülbelül 25 és 31 fok között szoktak állítólag működni. De ez is részben a padlótól attól függ, és hogy milyen padlóburkolat.
Lehet, ezt a rendszert bárhová telepíteni, szinte bármilyen burkolatot lehet rakni fölé is, csak az ugye lényeges, hogy áramellátást kapjon De mivel az elektromos padlórendszerek jobban megfelelhetnek a kisebb helyiségeknek, mint például a fürdőszobáknak a fűtésére is. Van olyan is, hogy valakinek nem az egész házában van padlófűtés, hanem kimondottan csak egy vagy két szobába telepíti.

Mivel az elektromos rendszerek általában vékonyak és könnyen illeszkednek, könnyebben és gyorsabban lehet telepíteni, mint egy nedves fűtési rendszert, amihez csövek szükségesek, meg még egyéb átépítések is. De ettől függetlenül azért nem árt, ha megkérünk egy szakembert, és ő végzi el a szerelést, nem mi magunk állunk neki.

Van ennek a fűtési rendszernek egy sor előnye, például nem túl költséges, az üzemeltetése se kerül olyan sokba. Nekünk persze az egyik fő előny, hogy nem kell szétverni az egész próbatermet a beszereléséhez, nyugodtan rá lehet rakni a meglévő padlóra, és arra még rárakhatunk még valamilyen burkolatot, akár laminált padlót is. Meg is néztem azt is, hogy milyenek az elektromos fűtés vélemények, és úgy láttam, hogy a legtöbben elégedettek vele. Fel is kerestem már ez egyik ilyen céget, akikről jókat mondtak, hogy meg tudnák-e nekünk csinálni. Ha ezt az egy dolgot még megoldjuk, akkor tényleg tökéletes lesz ez a terem a próbákhoz, pont olyan, amilyet mindig is akartunk.