Ki a hangszert, ki a járművet babusgatja…

Szeretek visszaemlékezni a tinédzser koromra. Amikor semmi másra nem volt gondom, csak arra, hogy zenéljek és élvezzem az életet. Mindig a legjobb barátomnak mutattam meg legújabb szerzeményeim, kis zenei gondolataim. Irigykedve mondta, hogy olyan jó nekem, hogy megtaláltam azt, ami érdekel az életben. Őt semmi se tudja lekötni, bármibe belekezd, hamar elmegy tőle a kedve és fél, hogy élettelen kispolgár lesz, aki szenvedély nélkül éli a mindennapjait. Mindig próbáltam nyugtatgatni, hogy ne gondolja túl, az ő életében is el fog jönni az a pillanat, vagy az a dolog, ami az egészet teljesen felforgatja. Ez így is volt. A 17. születésnapjára kapott szüleitől egy motort. Onnantól nem lehetett leszállítani róla, ha éppen nem rajta ült folyamatosan bütykölte, vagy otthon az után olvasgatott. Az együtt töltött időnk úgy nézett ki, hogy én a gitárápolásról zeneszerzésről, új és régi előadók összehasonlításáról meséltem neki, amíg ő a motor működéséről, különféle kenőanyagokról, versenyzőkről, meg balesetekről mesélt. Mondanom sem kell, a legjobban a balesetes téma érdekelt, szóval mindig azt mondtam neki, olyanokat mutasson, mondjon. Viszont, ezekbe a történetekbe mindig belerejtette az a különböző motor, váltóolajok szerepét, hogy az adott baleset elkerülhető lett volna, ha az autó a megfelelő ápoltságban részesült volna. Meg tudtam azt is, hogy ezeknek az olajoknak a szerepük, a járművek élettartamát hosszabbítják meg, mert csökkentik a fém-fém közötti súrlódás hatását így nem kopnak olyan gyorsan. Mindig szerettem őt hallgatni, mert olyan jó szájízzel tudott erről a témáról beszélni és a csillogás a szemében elhitette velem, hogy ő ért a legjobban a motorokhoz a földön.

Én sem voltam rest, próbáltam tartani vele az iramot és okosítottam, milyen fogólapot milyen olajjal érdemes hidratálni, hogy visszanyerje a színét. Elmagyaráztam neki, miért vannak különböző fémekből gyártott húrok, melyik hogy cseng, milyen műfajra jók. A jazz és a precision basszusgitárok és modern hangszerek közti stílusbeliséget és miért jobb az átmenő nyak egy csavarozott nyakú hangszernél.

Örültem, hogy figyel, mert azelőtt csak fizikailag volt jelen, amikor erről meséltem, de úgy tűnik bemotorozott a valóvilágba. Mellesleg együtt is sokat motoroztunk, mert már volt eszköz, amivel ki tudtunk látogatni egy koncertre és szerencsére sose ivott, hogy gond legyen a hazajutással! Felelősséget is vállalt onnantól.

Ahogy pedig gondoskodott a kétkerekűjéről… Kizárólag a legjobb kenőanyagokat használta, amit online rendelt, mert nálunk egy bolt se tartotta. Akkortájt indult az az internetes bolt, de már akkor is remek ügyfélszolgálatuk volt, mert elismerték a hibáikat és gyorsan korrigáltak rajtuk. Pár éve elteltével már törzsvásárlóként bánnak vele, mindig tájékoztatják a legjobb akcióikról és küldik az új termékek listáját, amit be akarnak vezetni. Egyszóval megtalálta hamar a maga kis webshopját a maga kis hobbijához!